5x tips voor het onderhouden van je nieuwe fiets

Gefeliciteerd met je nieuwe fiets! Of je nu een sportieve racefiets, een trendy stadsfiets, een robuuste mountainbike of een snelle elektrische fiets hebt gekocht, het is belangrijk om goed voor je fiets te zorgen. Door regelmatig onderhoud te plegen en de juiste beschermingsmaatregelen te nemen, kun je de levensduur van je fiets verlengen en ervoor zorgen dat deze er altijd als nieuw uitziet. In dit artikel geven we je 5 waardevolle tips en inzichten over het netjes houden van je nieuwe fiets, zodat je er jarenlang plezier van kunt hebben.


5x tips voor het onderhouden van je nieuwe fiets


Bescherm je fiets met een kettingslot

Een essentiële stap in het netjes houden van je nieuwe fiets is het beschermen tegen diefstal. Investeer in een hoogwaardig kettingsloten gebruik deze altijd wanneer je je fiets ergens parkeert. Zorg ervoor dat je het slot door het frame en het voorwiel haalt, zodat je fiets stevig op slot staat. Kies voor een kettingslot met een stevige behuizing en een betrouwbaar slotmechanisme. Vergeet niet om het slot regelmatig schoon te maken en te smeren om het soepel te laten functioneren en roestvorming te voorkomen.

Onderhoud je fiets regelmatig

Een goed onderhouden fiets fietst niet alleen soepeler, maar gaat ook langer mee. Zorg ervoor dat je regelmatig het volgende onderhoud uitvoert:

Reiniging: Maak je fiets regelmatig schoon met een milde zeepoplossing en een zachte borstel. Vergeet niet om ook de ketting, de tandwielen en de remmen grondig schoon te maken.

Smering: Houd de ketting goed gesmeerd met fietskettingolie. Breng de olie aan op de schakels en veeg het overtollige af met een schone doek.

Bandenspanning: Controleer regelmatig de bandenspanning en pomp je banden indien nodig op. Een optimale bandenspanning zorgt voor een betere grip en een efficiëntere fietservaring.

Remmen: Controleer regelmatig de remblokjes en vervang ze indien versleten. Zorg ervoor dat de remmen goed afgesteld zijn en dat ze snel en efficiënt reageren.

Zorg voor een veilige stalling

Wanneer je je fiets niet gebruikt, is het belangrijk om deze op een veilige en geschikte plek te stallen. Zo voorkom je schade door weersomstandigheden en diefstal. Stal je fiets op de volgende plekken:

Overdekte stalling: Parkeer je fiets bij voorkeur in een overdekte stalling om blootstelling aan regen, sneeuw en zon te verminderen.

Fietsrekken: Maak gebruik van fietsrekken wanneer ze beschikbaar zijn. Zorg ervoor dat je je fiets goed vergrendelt aan het rek.

Binnenstalling: Als je ruimte hebt, overweeg dan om je fiets binnen te stallen. Dit biedt maximale bescherming tegen diefstal en weersinvloeden.

Bescherm je fiets tegen weersinvloeden

Extreme weersomstandigheden kunnen schadelijk zijn voor je fiets. Bescherm je fiets tegen deze invloeden om de levensduur te verlengen. Overweeg het gebruik van fietsaccessoires zoals spatborden en een fietsbeschermhoes om je fiets te beschermen tegen regen, modder en uv-stralen van de zon. Als je je fiets gedurende lange tijd niet gebruikt, is het raadzaam om deze binnen op te bergen of af te dekken met een stevige hoes.

Investeer in kwaliteit

Ten slotte is het belangrijk om te investeren in kwaliteit bij het kopen van een nieuwe fiets. Hoogwaardige componenten en materialen zijn duurzamer en vereisen over het algemeen minder onderhoud. Kies voor een betrouwbare fiets en overweeg om een servicepakket aan te schaffen, zodat je fiets regelmatig kan worden gecontroleerd en onderhouden door professionals.

Het netjes houden van je nieuwe fiets is niet alleen een kwestie van esthetiek, maar ook van functionaliteit en duurzaamheid. Door je fiets te beschermen kun je ervoor zorgen dat je fiets in topconditie blijft. Volg deze tips en geniet jarenlang van je nieuwe fiets!

 

bron: https://nieuwsfiets.nu/2023/06/13/5x-tips-voor-het-onderhouden-van-je-nieuwe-fiets/?utm_source=mailpoet&utm_medium=email&utm_campaign=Weekoverzicht+24


TerugDeel het met uw vrienden!

Meer Nieuws

De 8 mooiste fietsroutes in de herfst

Mensen die regelmatig wandelen of fietsen in de natuur hebben het al zien gebeuren: de herfst. De geleidelijke verkleuring van het blad, de geur, het zonlicht dat steeds lager blijft. Om je te inspireren van het najaar te genieten, hebben we zeven fietsrondjes uitgezocht. Door een beetje bos, maar vooral over en langs heide en weide.

Zo draag je een fietshelm

Gebruikstips en de top 4 van hoe het niet moet. Een fietshelm kan ernstig letsel voorkomen. Onder andere daarom is de landelijke Dag van de Fietshelm in het leven geroepen, want een fietshelm op je hoofd is een kopzorg minder. Maar dan moet je ’m wel goed dragen. Tips voor het veilig gebruiken van een fietshelm.

De 7 meest gehoorde smoezen om niet te hoeven fietsen

Ik wil wel op de fiets, maar… het regent, het is te ver fietsen, dan zit m’n kapsel niet meer. Herkenbaar? Ook jij hebt een van deze smoezen vast eens gebruikt om niet de fiets, maar de auto te kunnen pakken. We vroegen leden wat de belangrijkste redenen zijn om geen gebruik te maken van een e-bike (voor woon-werkverkeer of dagelijks gebruik) en zochten uit of die reden wel gegrond is.

Elektrische fiets schoonmaken: dit moet je wel en niet doen

Met de auto gaan we nog weleens door de wasstraat, maar een fiets krijgt lang niet zo vaak een schoonmaakbeurt. Om zo lang mogelijk te kunnen fietsen op een elektrische fiets is een regelmatige schoonmaakbeurt geen overbodige luxe. Zo pak je dat het beste aan.

Voorkom een lekke fietsband met deze 6 tips

Op zonnige dagen zullen veel mensen eropuit willen gaan op de fiets. Alleen dat lek rijden is altijd zo’n tegenvaller. Natuurlijk kunt u reservebanden meenemen of een reparatiesetje. Maar het is veel handiger als u weet hoe u die lekke banden kunt voorkomen. Met deze tips wordt uw fietsritje op de stadsfiets, e-bike, racefiets of mountainbike een stuk aangenamer.

Fietstas, fietsmand of fietskrat?

Veel meenemen, veilig fietsen In een fietstas, fietsmand of fietskrat neem je lekker veel mee op de fiets, zonder dat je bijvoorbeeld zware boodschappentassen aan je stuur hoeft te hangen. Kan je ook de auto laten staan.

8 tips om fietsendiefstal (zo veel mogelijk) te voorkomen

Dat je je fiets op de meeste plekken in Nederland maar beter op slot kunt zetten is je vast wel bekend. Maar soms is alleen een slot of zelfs een éxtra slot niet voldoende om fietsendiefstal te voorkomen. We zetten 8 handige tips op een rijtje om fietsendiefstal zo veel mogelijk te voorkomen.

ANWB: ‘Taboe op gebruik e-bikehelm verdwijnt’

De ANWB is bezorgd over het toegenomen aantal fietsslachtoffers in het verkeer. Een helm kan hersenletsel helpen voorkomen. “We zijn blij met initiatieven als de Dag van de Fietshelm die aandacht genereren voor helmgebruik en zetten de helm ook zelf in de schijnwerpers. Dat alles zorgt voor grotere acceptatie en daarmee betere bescherming”, zegt marketeer Suzanne Buijtelaar van de ANWB. “Met enige regelmaat krijgen we in onze mailbox een noodkreet van een hersenchirurg. ‘Promoot de e-bikehelm, die kan hersenschade helpen voorkomen’. En: ‘Doe iets!’ Chirurgen zijn oprecht bezorgd”, zegt Suzanne Buijtelaar. Tezamen met de nieuwste CBS-cijfers over het toenemende aantal verkeerslachtoffers met een e-bike, heeft die lobby de ANWB aan het denken gezet. “In 2022 kwamen 291 fietsers om het leven in het verkeer. Dat zijn er 84 meer dan het jaar ervoor. We hebben goed gekeken wat wij als ANWB kunnen betekenen om het tij te helpen keren.”

Zó bescherm je jouw e-bike tegen de hete zon

In de fietsbranche wordt vaak gezegd dat de verkoop van fietsen vergelijkbaar is met de verkoop van ijsjes. Zodra de zon begint te schijnen, neemt de vraag toe. Nu het mooie weer in volle gang is, is het belangrijk om verantwoordelijk gebruik van je e-bike (en de accu) in acht te nemen.

Vijf redenen voor een fietsvakantie in eigen land

Ontdek verrassend veelzijdig Nederland Je ziet ze nu volop: fietsers met kleurrijke fietstassen en kaarten of een gps op het stuur. Fietsvakanties zijn populair. In 2021 ondernamen 3 miljoen Nederlanders zo’n 7,2 miljoen fietsvakanties in eigen land. Het is ook dit jaar een goede keuze, zeker met de gekte op de vliegvelden en files richting het zuiden. Twijfel je nog over jouw vakantie-invulling? We geven je vijf redenen voor een fietsvakantie in eigen land.

Dit is waarom de E-bike onverminderd populair blijft

Elektrische fietsen blijven onverminderd populair. Uit recent onderzoek blijkt dat steeds meer Nederlanders kiezen voor een e-bike als vervoermiddel. Dit is niet verwonderlijk, gezien de vele voordelen die een elektrische fiets biedt ten opzichte van een gewone fiets. In dit artikel kijken we naar de redenen achter de groeiende populariteit van e-bikes en wat dit betekent voor de fietsindustrie en het milieu.

Fietsen is gezond! De gezondheidsvoordelen op een rij

Fietsen is natuurlijk gezond. Het is de perfecte tijdsbesteding voor iedereen die graag in de buitenlucht beweegt en de spieren en het cardiovasculaire gestel wil versterken. Je hoeft hier niet per se elke dag urenlang voor op de fiets te zitten. Vaak zijn 30 tot 60 minuten al genoeg om je conditie te verbeteren. Bovendien heeft regelmatig fietsen deze positieve effecten:

Tips voor het veilig gebruiken van een fietshelm.

Jaarlijks gebeuren er veel ongelukken onder fietsers met hersenletsel als gevolg. Het dragen van een fietshelm verkleint de kans op hersenletsel met 60%. Wij bieden helmen voor iedereen, voor jong en oud, amateur tot prof, en de fietser die dagelijks naar het werk of school fietst.

De zonnebril is weer nodig!

Waarschijnlijk draag je tijdens het fietsen -vooral op zonnige dagen- een zonnebril. Logisch, want de felle zon in je ogen is heel vervelend. Kies tijdens het fietsen voor een lichtgewicht zonnebril met een goede pasvorm. Let ook goed op de glazen. In dit artikel geven wij vijf tips waar je bij je aankoop op moet letten.

Werkplaatsplanner

Contactgegevens

Routebeschrijving


Facebook


Financiering