De 8 mooiste fietsroutes in de herfst

Mensen die regelmatig wandelen of fietsen in de natuur hebben het al zien gebeuren: de herfst. De geleidelijke verkleuring van het blad, de geur, het zonlicht dat steeds lager blijft. Om je te inspireren van het najaar te genieten, hebben we zeven fietsrondjes uitgezocht. Door een beetje bos, maar vooral over en langs heide en weide.


De 8 mooiste fietsroutes in de herfst


Route 1: Wild spotten op de Veluwe

42 km, Kootwijk, Gelderland

In Afrika hebben ze hun Big Five, in Nederland hebben we de onze: de ree, het edelhert, het wild zwijn, de bever en de zeehond. De eerste drie vind je op de Veluwe. Deze route brengt je langs verschillende plekken om de dieren te spotten.

Fiets deze route

 

Route 2: Gooise Heideroute

30 km, Hilversum, Noord-Holland

Vroeger bestond het Gooi uit onafzienbare heidevelden, onderbroken door ‘plukjes’ akkerland op de eng rond de dorpen. Nu is veel heide verdwenen onder bebouwing of versnipperd door (snel)wegen en spoorlijnen. De laatste restjes worden gekoesterd. Een beheer van begrazing en verschraling moet de heide openhouden.

Fiets deze route

 

Route 3: Baronie Cranendonck-route

32 km, Leenderstrijp, Noord-Brabant

In de 19de eeuw lag ten zuiden van Valkenswaard tot ver in België een onmetelijke heidevlakte. Verspreid over de route zul je de resten daarvan zien. Zoals de Baronie van Cranendonck, ten westen van Soerendonk. Met het Soerendonckse Goor vormt dit gebied een drassige laagte die een soort bekken vormt dat oostelijk begrensd wordt door dekzandruggen. De Baronie van Cranendonck gaat in het westen over in de Grote Heide. Het zuidoostelijk deel van deze fietsroute vormt met het noorden een tegenpool. Hier vind je in het vlakke ontginningslandschap veel bio-industrie.

Fiets deze route

 

Route 4: Buitenplaatsenroute

43 km, Oud-Zuilen, Utrecht

In de gouden eeuw (17de eeuw) lieten rijke Amsterdammers buitenplaatsen bouwen rond de Vecht. Rondom de huizen werden siertuinen en parkbossen aangelegd. Helaas zijn veel van die huizen verdwenen, maar een aantal zijn behouden gebleven. Deze route neemt je onder andere mee langs de plekken waar ze nog staan.

Fiets deze route

 

Route 5: Wasvenroute

29 km, Lierop, Noord-Brabant

Deze fietsroute neemt je mee dwars door het natuurreservaat Strabrechtse Heide, een uniek open heidelandschap met droge en natte heidevelden. Een bezienswaardigheid langs de route is Kasteel Heeze uit 1665. Verder kom je hier schapen en Schotse Hooglanders tegen langs de route.

Fiets deze route

 

Route 6: Mergellandroute

Diverse lengtes, Valkenburg, Limburg

De Mergellandroute neemt je mee door het schitterende heuvellandschap in het zuiden van het land. Bezienswaardigheden langs de tocht zijn onder andere verschillende kastelen, buitenplaatsen, vakwerkhuizen, de mergelgrotten en een wijngaard. De Mergellandroute is in verschillende lengtes te fietsen: als dagtocht of meerdaagse tocht. 

Fiets deze route

 

Route 7: Industrieel erfgoed in Twente

45 km, Enschede, Overijssel

Dankzij de bloeiende textielindustrie in Twente konden dorpen uitgroeien tot fabriekssteden en verrezen moderne woonwijken voor de arbeiders. Veel van deze bouwwerken zijn overgebleven, maar hebben inmiddels een andere bestemming gekregen. Deze route neemt je mee langs deze geschiedenis.

Fiets deze route

 

Route 8: In het spoor van de Soldaat van Oranje

58 km, Den-Haag, Zuid-Holland

Deze route neemt je mee langs plekken als Leiden en Scheveningen die een belangrijke rol spelen in het verhaal van de Nederlandse verzetsstrijder Erik Hazelhoff Roelfzema, de Soldaat van Oranje. Het gebied tussen de twee plaatsen is verrassend gevarieerd. Zo fiets je langs de kust, duinen, weilanden, bosgebied, landgoederen en oude steden. De perfecte herfstroute wanneer de temperaturen nog aangenaam zijn.

Fiets deze route

 

bron: https://www.anwb.nl/

 


Terug



Deel het met uw vrienden!

Meer Nieuws

Zo draag je een fietshelm

Gebruikstips en de top 4 van hoe het niet moet. Een fietshelm kan ernstig letsel voorkomen. Onder andere daarom is de landelijke Dag van de Fietshelm in het leven geroepen, want een fietshelm op je hoofd is een kopzorg minder. Maar dan moet je ’m wel goed dragen. Tips voor het veilig gebruiken van een fietshelm.

De 7 meest gehoorde smoezen om niet te hoeven fietsen

Ik wil wel op de fiets, maar… het regent, het is te ver fietsen, dan zit m’n kapsel niet meer. Herkenbaar? Ook jij hebt een van deze smoezen vast eens gebruikt om niet de fiets, maar de auto te kunnen pakken. We vroegen leden wat de belangrijkste redenen zijn om geen gebruik te maken van een e-bike (voor woon-werkverkeer of dagelijks gebruik) en zochten uit of die reden wel gegrond is.

Elektrische fiets schoonmaken: dit moet je wel en niet doen

Met de auto gaan we nog weleens door de wasstraat, maar een fiets krijgt lang niet zo vaak een schoonmaakbeurt. Om zo lang mogelijk te kunnen fietsen op een elektrische fiets is een regelmatige schoonmaakbeurt geen overbodige luxe. Zo pak je dat het beste aan.

Voorkom een lekke fietsband met deze 6 tips

Op zonnige dagen zullen veel mensen eropuit willen gaan op de fiets. Alleen dat lek rijden is altijd zo’n tegenvaller. Natuurlijk kunt u reservebanden meenemen of een reparatiesetje. Maar het is veel handiger als u weet hoe u die lekke banden kunt voorkomen. Met deze tips wordt uw fietsritje op de stadsfiets, e-bike, racefiets of mountainbike een stuk aangenamer.

Fietstas, fietsmand of fietskrat?

Veel meenemen, veilig fietsen In een fietstas, fietsmand of fietskrat neem je lekker veel mee op de fiets, zonder dat je bijvoorbeeld zware boodschappentassen aan je stuur hoeft te hangen. Kan je ook de auto laten staan.

8 tips om fietsendiefstal (zo veel mogelijk) te voorkomen

Dat je je fiets op de meeste plekken in Nederland maar beter op slot kunt zetten is je vast wel bekend. Maar soms is alleen een slot of zelfs een éxtra slot niet voldoende om fietsendiefstal te voorkomen. We zetten 8 handige tips op een rijtje om fietsendiefstal zo veel mogelijk te voorkomen.

ANWB: ‘Taboe op gebruik e-bikehelm verdwijnt’

De ANWB is bezorgd over het toegenomen aantal fietsslachtoffers in het verkeer. Een helm kan hersenletsel helpen voorkomen. “We zijn blij met initiatieven als de Dag van de Fietshelm die aandacht genereren voor helmgebruik en zetten de helm ook zelf in de schijnwerpers. Dat alles zorgt voor grotere acceptatie en daarmee betere bescherming”, zegt marketeer Suzanne Buijtelaar van de ANWB. “Met enige regelmaat krijgen we in onze mailbox een noodkreet van een hersenchirurg. ‘Promoot de e-bikehelm, die kan hersenschade helpen voorkomen’. En: ‘Doe iets!’ Chirurgen zijn oprecht bezorgd”, zegt Suzanne Buijtelaar. Tezamen met de nieuwste CBS-cijfers over het toenemende aantal verkeerslachtoffers met een e-bike, heeft die lobby de ANWB aan het denken gezet. “In 2022 kwamen 291 fietsers om het leven in het verkeer. Dat zijn er 84 meer dan het jaar ervoor. We hebben goed gekeken wat wij als ANWB kunnen betekenen om het tij te helpen keren.”

Zó bescherm je jouw e-bike tegen de hete zon

In de fietsbranche wordt vaak gezegd dat de verkoop van fietsen vergelijkbaar is met de verkoop van ijsjes. Zodra de zon begint te schijnen, neemt de vraag toe. Nu het mooie weer in volle gang is, is het belangrijk om verantwoordelijk gebruik van je e-bike (en de accu) in acht te nemen.

5x tips voor het onderhouden van je nieuwe fiets

Gefeliciteerd met je nieuwe fiets! Of je nu een sportieve racefiets, een trendy stadsfiets, een robuuste mountainbike of een snelle elektrische fiets hebt gekocht, het is belangrijk om goed voor je fiets te zorgen. Door regelmatig onderhoud te plegen en de juiste beschermingsmaatregelen te nemen, kun je de levensduur van je fiets verlengen en ervoor zorgen dat deze er altijd als nieuw uitziet. In dit artikel geven we je 5 waardevolle tips en inzichten over het netjes houden van je nieuwe fiets, zodat je er jarenlang plezier van kunt hebben.

Vijf redenen voor een fietsvakantie in eigen land

Ontdek verrassend veelzijdig Nederland Je ziet ze nu volop: fietsers met kleurrijke fietstassen en kaarten of een gps op het stuur. Fietsvakanties zijn populair. In 2021 ondernamen 3 miljoen Nederlanders zo’n 7,2 miljoen fietsvakanties in eigen land. Het is ook dit jaar een goede keuze, zeker met de gekte op de vliegvelden en files richting het zuiden. Twijfel je nog over jouw vakantie-invulling? We geven je vijf redenen voor een fietsvakantie in eigen land.

Dit is waarom de E-bike onverminderd populair blijft

Elektrische fietsen blijven onverminderd populair. Uit recent onderzoek blijkt dat steeds meer Nederlanders kiezen voor een e-bike als vervoermiddel. Dit is niet verwonderlijk, gezien de vele voordelen die een elektrische fiets biedt ten opzichte van een gewone fiets. In dit artikel kijken we naar de redenen achter de groeiende populariteit van e-bikes en wat dit betekent voor de fietsindustrie en het milieu.

Fietsen is gezond! De gezondheidsvoordelen op een rij

Fietsen is natuurlijk gezond. Het is de perfecte tijdsbesteding voor iedereen die graag in de buitenlucht beweegt en de spieren en het cardiovasculaire gestel wil versterken. Je hoeft hier niet per se elke dag urenlang voor op de fiets te zitten. Vaak zijn 30 tot 60 minuten al genoeg om je conditie te verbeteren. Bovendien heeft regelmatig fietsen deze positieve effecten:

Tips voor het veilig gebruiken van een fietshelm.

Jaarlijks gebeuren er veel ongelukken onder fietsers met hersenletsel als gevolg. Het dragen van een fietshelm verkleint de kans op hersenletsel met 60%. Wij bieden helmen voor iedereen, voor jong en oud, amateur tot prof, en de fietser die dagelijks naar het werk of school fietst.

De zonnebril is weer nodig!

Waarschijnlijk draag je tijdens het fietsen -vooral op zonnige dagen- een zonnebril. Logisch, want de felle zon in je ogen is heel vervelend. Kies tijdens het fietsen voor een lichtgewicht zonnebril met een goede pasvorm. Let ook goed op de glazen. In dit artikel geven wij vijf tips waar je bij je aankoop op moet letten.

Werkplaatsplanner

Contactgegevens

Routebeschrijving


Facebook


Financiering