Voorkom een lekke fietsband met deze 6 tips

Op zonnige dagen zullen veel mensen eropuit willen gaan op de fiets. Alleen dat lek rijden is altijd zo’n tegenvaller. Natuurlijk kunt u reservebanden meenemen of een reparatiesetje. Maar het is veel handiger als u weet hoe u die lekke banden kunt voorkomen. Met deze tips wordt uw fietsritje op de stadsfiets, e-bike, racefiets of mountainbike een stuk aangenamer.


Voorkom een lekke fietsband met deze 6 tips


Tip 1: pomp uw band zo nu en dan eens op

Door te rijden op een te zachte band neemt de kans op een lekke fietsband toe. En het is ook niet zo comfortabel fietsen. Elke hobbel in de weg voelt u in uw botten. Maar erger nog: voordat u het weet, rijdt u uw band lek. Het is niet moeilijk om uw banden op de juiste spanning te brengen. De juiste bandenspanning ligt op 3,5-4,5 bar voor de stadsfiets en e-bike. Ietsje meer voor de racefiets, namelijk maximaal 7,5 bar. Terwijl voor de mountainbike 3 bar genoeg is, want die banden moeten juist meegeven op een zwaar parcours. Even om het verschil aan te geven: onze Olympische gouden medaillewinnaars op de wielerbaan rijden rond met een bandenspanning van 11 bar. Wie überhaupt nog moet kiezen voor een bepaald type fiets, lees dan dit artikel.

Te weinig lucht kan een lekke fietsband veroorzaken, want de spaakgaatjes in de wielvelg kunnen de band van binnenuit stuk prikken. Mountainbikers noemen zo’n lekke band door een te zachte band in combinatie met scherpe uitsteeksels aan de velg een snakebite, of wel een “slangenbeet”. Let op: pomp bij geen enkele fiets de banden te hard op. Dat is namelijk net zo erg als te zacht.

 

Tip 2: check uw band regelmatig

Veel vuil blijft kleven aan de banden of tussen het profiel steken. Het is verstandig om daar regelmatig naar te kijken. Pluk zo’n minuscuul steentje of glasscherfje, dat zich snel in uw bandenprofiel nestelt, er gewoon tussenuit. Dan kan het ook geen schade veroorzaken. Uit het wielrennen is de term “lekke banden-weer” bekend. In de regen rijdt u eerder lek, want het vuil blijft dan beter aan het rubber kleven. Houd daarom bij regen een oogje in het zeil.

 

Tip 3: check ook uw velg

Wie regelmatig in een korte periode lek rijdt, kan zich afvragen hoe dat komt. Zeker als de buitenband er nog als nieuw uitziet. Dan kan het aan uw velg liggen. Meestal is dan het rubberen velglint gesprongen of verschoven. Leg er een nieuw lint op of leg het weer terug op de goede plek. Zo hebben de spaakgaatjes die soms een beetje scherp kunnen zijn geen vrij spel om lek te prikken.

 

Tip 4: vervang versleten buitenbanden op tijd

Verwaarlozing veroorzaakt schade. Dat is met fietsen niet anders, dus ook met banden. Dat versleten banden eerder lek gaan, hoeft dus geen verwondering te wekken. Toch erop doorrijden en op 20 kilometer van huis alsnog lekrijden is dan heel vervelend. Hoe erg een band versleten is, kunt u zien aan de speciale markeringen op het loopvlak van de band die wegslijten. Stel u 2 kleine kuiltjes voor in het loopvlak. Als die niet meer zichtbaar zijn, mag u uw band als versleten beschouwen. De band slijt als het ware “om die kleine deukjes heen.” Maar slijtageplekken ziet u meestal ook wel zonder dit soort markeringen te bestuderen, want de band ziet er dan slap, dun en afgesleten uit. Vervang daarom uw band op tijd.

En als extra tip: goedkoop is duurkoop. De grote bandenmerken leveren een beter product. In de duurdere bandensoorten zit tegenwoordig een anti-leklaag. Het rubber in die laag buigt mee waardoor het scherpe steentje, glasscherfje of doorntje niet bij uw binnenband kan komen. Dit is een heel effectief middel.

 

Tip 5: vervang tegelijkertijd de binnenband

Als u dan toch bezig bent, vervang dan tegelijkertijd met de buitenband ook de binnenband. Ook als die niet lek is, is hij na veelvuldig gebruik mogelijk wel broos aan het worden. Voor racefietsen geldt dat een band plakken weinig zin heeft. Direct vervangen is beter, want de druk op de binnenband zorgt ervoor dat die niet meer zo stabiel is als een nieuwe binnenband. Soms is die door het gebruik zo erg opgerekt, dat die te groot is geworden voor de buitenband.

 

Tip 6: kijk waar u rijdt

Een beetje opletten onderweg waar u rijdt kan ook geen kwaad. Behalve voor uw veiligheid in het verkeer is het ook voor uw banden beter om kuilen en hobbels in de weg en glas te vermijden. Tegen de stoeprand aan rijden met een zachte band kan een lekke fietsband veroorzaken. Als u dan per ongeluk toch in glas rijdt, ga dan niet sturen op dat moment, want dan draait u het glas nog verder de band in. Voor wie het geen probleem vindt om zijn band te plakken, weet dan dat er een nieuw soort plakkertjes is, waarbij u zelfs geen lijm meer hoeft te gebruiken. Ook heel handig.

 

Bron:Maxmeldpunt


TerugDeel het met uw vrienden!

Meer Nieuws

De 8 mooiste fietsroutes in de herfst

Mensen die regelmatig wandelen of fietsen in de natuur hebben het al zien gebeuren: de herfst. De geleidelijke verkleuring van het blad, de geur, het zonlicht dat steeds lager blijft. Om je te inspireren van het najaar te genieten, hebben we zeven fietsrondjes uitgezocht. Door een beetje bos, maar vooral over en langs heide en weide.

Zo draag je een fietshelm

Gebruikstips en de top 4 van hoe het niet moet. Een fietshelm kan ernstig letsel voorkomen. Onder andere daarom is de landelijke Dag van de Fietshelm in het leven geroepen, want een fietshelm op je hoofd is een kopzorg minder. Maar dan moet je ’m wel goed dragen. Tips voor het veilig gebruiken van een fietshelm.

De 7 meest gehoorde smoezen om niet te hoeven fietsen

Ik wil wel op de fiets, maar… het regent, het is te ver fietsen, dan zit m’n kapsel niet meer. Herkenbaar? Ook jij hebt een van deze smoezen vast eens gebruikt om niet de fiets, maar de auto te kunnen pakken. We vroegen leden wat de belangrijkste redenen zijn om geen gebruik te maken van een e-bike (voor woon-werkverkeer of dagelijks gebruik) en zochten uit of die reden wel gegrond is.

Elektrische fiets schoonmaken: dit moet je wel en niet doen

Met de auto gaan we nog weleens door de wasstraat, maar een fiets krijgt lang niet zo vaak een schoonmaakbeurt. Om zo lang mogelijk te kunnen fietsen op een elektrische fiets is een regelmatige schoonmaakbeurt geen overbodige luxe. Zo pak je dat het beste aan.

Fietstas, fietsmand of fietskrat?

Veel meenemen, veilig fietsen In een fietstas, fietsmand of fietskrat neem je lekker veel mee op de fiets, zonder dat je bijvoorbeeld zware boodschappentassen aan je stuur hoeft te hangen. Kan je ook de auto laten staan.

8 tips om fietsendiefstal (zo veel mogelijk) te voorkomen

Dat je je fiets op de meeste plekken in Nederland maar beter op slot kunt zetten is je vast wel bekend. Maar soms is alleen een slot of zelfs een éxtra slot niet voldoende om fietsendiefstal te voorkomen. We zetten 8 handige tips op een rijtje om fietsendiefstal zo veel mogelijk te voorkomen.

ANWB: ‘Taboe op gebruik e-bikehelm verdwijnt’

De ANWB is bezorgd over het toegenomen aantal fietsslachtoffers in het verkeer. Een helm kan hersenletsel helpen voorkomen. “We zijn blij met initiatieven als de Dag van de Fietshelm die aandacht genereren voor helmgebruik en zetten de helm ook zelf in de schijnwerpers. Dat alles zorgt voor grotere acceptatie en daarmee betere bescherming”, zegt marketeer Suzanne Buijtelaar van de ANWB. “Met enige regelmaat krijgen we in onze mailbox een noodkreet van een hersenchirurg. ‘Promoot de e-bikehelm, die kan hersenschade helpen voorkomen’. En: ‘Doe iets!’ Chirurgen zijn oprecht bezorgd”, zegt Suzanne Buijtelaar. Tezamen met de nieuwste CBS-cijfers over het toenemende aantal verkeerslachtoffers met een e-bike, heeft die lobby de ANWB aan het denken gezet. “In 2022 kwamen 291 fietsers om het leven in het verkeer. Dat zijn er 84 meer dan het jaar ervoor. We hebben goed gekeken wat wij als ANWB kunnen betekenen om het tij te helpen keren.”

Zó bescherm je jouw e-bike tegen de hete zon

In de fietsbranche wordt vaak gezegd dat de verkoop van fietsen vergelijkbaar is met de verkoop van ijsjes. Zodra de zon begint te schijnen, neemt de vraag toe. Nu het mooie weer in volle gang is, is het belangrijk om verantwoordelijk gebruik van je e-bike (en de accu) in acht te nemen.

5x tips voor het onderhouden van je nieuwe fiets

Gefeliciteerd met je nieuwe fiets! Of je nu een sportieve racefiets, een trendy stadsfiets, een robuuste mountainbike of een snelle elektrische fiets hebt gekocht, het is belangrijk om goed voor je fiets te zorgen. Door regelmatig onderhoud te plegen en de juiste beschermingsmaatregelen te nemen, kun je de levensduur van je fiets verlengen en ervoor zorgen dat deze er altijd als nieuw uitziet. In dit artikel geven we je 5 waardevolle tips en inzichten over het netjes houden van je nieuwe fiets, zodat je er jarenlang plezier van kunt hebben.

Vijf redenen voor een fietsvakantie in eigen land

Ontdek verrassend veelzijdig Nederland Je ziet ze nu volop: fietsers met kleurrijke fietstassen en kaarten of een gps op het stuur. Fietsvakanties zijn populair. In 2021 ondernamen 3 miljoen Nederlanders zo’n 7,2 miljoen fietsvakanties in eigen land. Het is ook dit jaar een goede keuze, zeker met de gekte op de vliegvelden en files richting het zuiden. Twijfel je nog over jouw vakantie-invulling? We geven je vijf redenen voor een fietsvakantie in eigen land.

Dit is waarom de E-bike onverminderd populair blijft

Elektrische fietsen blijven onverminderd populair. Uit recent onderzoek blijkt dat steeds meer Nederlanders kiezen voor een e-bike als vervoermiddel. Dit is niet verwonderlijk, gezien de vele voordelen die een elektrische fiets biedt ten opzichte van een gewone fiets. In dit artikel kijken we naar de redenen achter de groeiende populariteit van e-bikes en wat dit betekent voor de fietsindustrie en het milieu.

Fietsen is gezond! De gezondheidsvoordelen op een rij

Fietsen is natuurlijk gezond. Het is de perfecte tijdsbesteding voor iedereen die graag in de buitenlucht beweegt en de spieren en het cardiovasculaire gestel wil versterken. Je hoeft hier niet per se elke dag urenlang voor op de fiets te zitten. Vaak zijn 30 tot 60 minuten al genoeg om je conditie te verbeteren. Bovendien heeft regelmatig fietsen deze positieve effecten:

Tips voor het veilig gebruiken van een fietshelm.

Jaarlijks gebeuren er veel ongelukken onder fietsers met hersenletsel als gevolg. Het dragen van een fietshelm verkleint de kans op hersenletsel met 60%. Wij bieden helmen voor iedereen, voor jong en oud, amateur tot prof, en de fietser die dagelijks naar het werk of school fietst.

De zonnebril is weer nodig!

Waarschijnlijk draag je tijdens het fietsen -vooral op zonnige dagen- een zonnebril. Logisch, want de felle zon in je ogen is heel vervelend. Kies tijdens het fietsen voor een lichtgewicht zonnebril met een goede pasvorm. Let ook goed op de glazen. In dit artikel geven wij vijf tips waar je bij je aankoop op moet letten.

Werkplaatsplanner

Contactgegevens

Routebeschrijving


Facebook


Financiering