Zó bescherm je jouw e-bike tegen de hete zon

In de fietsbranche wordt vaak gezegd dat de verkoop van fietsen vergelijkbaar is met de verkoop van ijsjes. Zodra de zon begint te schijnen, neemt de vraag toe. Nu het mooie weer in volle gang is, is het belangrijk om verantwoordelijk gebruik van je e-bike (en de accu) in acht te nemen.


Zó bescherm je jouw e-bike tegen de hete zon


Fietsen in zonnig weer is natuurlijk heerlijk en uitnodigend. Het biedt de perfecte gelegenheid om van de omgeving te genieten. Ook op een e-bike kun je met veel plezier onder een stralende zon rijden met verkoelende rijwind. Het is dan ook begrijpelijk dat veel mensen ervoor kiezen om er met hun e-bike op uit te gaan.

Het is bekend dat e-bike accu’s het beste presteren bij temperaturen tussen de 10 en 25 graden Celsius. In koude winterse omstandigheden neemt de capaciteit van de accu af. In zomerse omstandigheden blijft de accu goed functioneren, maar het is verstandig om de accu niet te veel bloot te stellen aan de hete zon. Tijdens het rijden zorgt de rijwind voor enige verkoeling, maar het is verstandig om de e-bike tijdens pauzes niet in de volle zon te parkeren. Zoek in plaats daarvan een schaduwplek op. Als er geen schaduw beschikbaar is, haal dan de accu uit de e-bike en neem deze mee naar een schaduwrijke plek, zodat deze kan afkoelen.

Bij zeer warm weer is het beter de accu niet volledig op te laden

Vooral op hete dagen, zoals dit weekend en de komende week, en tijdens langdurige vakantieritten is het niet aan te raden om de accu snel tussentijds op te laden. Het is beter om de accu eerst te laten afkoelen voordat je deze weer oplaadt. Zorg ervoor dat de accu handwarm is voordat je hem bijlaadt, bij voorkeur op een koele plek. Bij zeer warm weer is het echter beter om de accu niet volledig op te laden. Als je ervoor kiest om een snellader te gebruiken, houd dan de temperatuur in de gaten om oververhitting te voorkomen.

Naast het zorgen voor een veilige e-bike, is het ook belangrijk om jezelf te beschermen. Het is algemeen bekend dat de zon tussen 12:00 en 15:00 uur het felst is. Probeer dan niet te intensief te fietsen. En als dat niet mogelijk is, zorg er dan voor dat je voldoende drinkwater bij je hebt om regelmatig te drinken. Draag tijdens warm weer ook geschikte kleding. In de vakhandel wordt lichtgewicht fietskleding gemaakt van ademende stoffen zoals katoen en linnen.

Smeren, smeren, smeren!

Het is misschien overduidelijk, maar vergeet niet zonnebrandcrème aan te brengen. Juist op een e-bike kan de zon verraderlijk zijn vanwege de verkoelende rijwind, waardoor je te laat merkt dat je verbrand bent. Smeer jezelf regelmatig in.

Als je deze bovenstaande tips in acht neemt, kun je verzekerd zijn van aangename en veilige fietstochten die zorgen voor optimaal fietsplezier!

 

Bron: https://nieuwsfiets.nu/2023/06/11/zo-bescherm-je-jouw-e-bike-tegen-de-hete-zon/?utm_source=mailpoet&utm_medium=email&utm_campaign=Weekoverzicht+24


Terug



Deel het met uw vrienden!

Meer Nieuws

De 8 mooiste fietsroutes in de herfst

Mensen die regelmatig wandelen of fietsen in de natuur hebben het al zien gebeuren: de herfst. De geleidelijke verkleuring van het blad, de geur, het zonlicht dat steeds lager blijft. Om je te inspireren van het najaar te genieten, hebben we zeven fietsrondjes uitgezocht. Door een beetje bos, maar vooral over en langs heide en weide.

Zo draag je een fietshelm

Gebruikstips en de top 4 van hoe het niet moet. Een fietshelm kan ernstig letsel voorkomen. Onder andere daarom is de landelijke Dag van de Fietshelm in het leven geroepen, want een fietshelm op je hoofd is een kopzorg minder. Maar dan moet je ’m wel goed dragen. Tips voor het veilig gebruiken van een fietshelm.

De 7 meest gehoorde smoezen om niet te hoeven fietsen

Ik wil wel op de fiets, maar… het regent, het is te ver fietsen, dan zit m’n kapsel niet meer. Herkenbaar? Ook jij hebt een van deze smoezen vast eens gebruikt om niet de fiets, maar de auto te kunnen pakken. We vroegen leden wat de belangrijkste redenen zijn om geen gebruik te maken van een e-bike (voor woon-werkverkeer of dagelijks gebruik) en zochten uit of die reden wel gegrond is.

Elektrische fiets schoonmaken: dit moet je wel en niet doen

Met de auto gaan we nog weleens door de wasstraat, maar een fiets krijgt lang niet zo vaak een schoonmaakbeurt. Om zo lang mogelijk te kunnen fietsen op een elektrische fiets is een regelmatige schoonmaakbeurt geen overbodige luxe. Zo pak je dat het beste aan.

Voorkom een lekke fietsband met deze 6 tips

Op zonnige dagen zullen veel mensen eropuit willen gaan op de fiets. Alleen dat lek rijden is altijd zo’n tegenvaller. Natuurlijk kunt u reservebanden meenemen of een reparatiesetje. Maar het is veel handiger als u weet hoe u die lekke banden kunt voorkomen. Met deze tips wordt uw fietsritje op de stadsfiets, e-bike, racefiets of mountainbike een stuk aangenamer.

Fietstas, fietsmand of fietskrat?

Veel meenemen, veilig fietsen In een fietstas, fietsmand of fietskrat neem je lekker veel mee op de fiets, zonder dat je bijvoorbeeld zware boodschappentassen aan je stuur hoeft te hangen. Kan je ook de auto laten staan.

8 tips om fietsendiefstal (zo veel mogelijk) te voorkomen

Dat je je fiets op de meeste plekken in Nederland maar beter op slot kunt zetten is je vast wel bekend. Maar soms is alleen een slot of zelfs een éxtra slot niet voldoende om fietsendiefstal te voorkomen. We zetten 8 handige tips op een rijtje om fietsendiefstal zo veel mogelijk te voorkomen.

ANWB: ‘Taboe op gebruik e-bikehelm verdwijnt’

De ANWB is bezorgd over het toegenomen aantal fietsslachtoffers in het verkeer. Een helm kan hersenletsel helpen voorkomen. “We zijn blij met initiatieven als de Dag van de Fietshelm die aandacht genereren voor helmgebruik en zetten de helm ook zelf in de schijnwerpers. Dat alles zorgt voor grotere acceptatie en daarmee betere bescherming”, zegt marketeer Suzanne Buijtelaar van de ANWB. “Met enige regelmaat krijgen we in onze mailbox een noodkreet van een hersenchirurg. ‘Promoot de e-bikehelm, die kan hersenschade helpen voorkomen’. En: ‘Doe iets!’ Chirurgen zijn oprecht bezorgd”, zegt Suzanne Buijtelaar. Tezamen met de nieuwste CBS-cijfers over het toenemende aantal verkeerslachtoffers met een e-bike, heeft die lobby de ANWB aan het denken gezet. “In 2022 kwamen 291 fietsers om het leven in het verkeer. Dat zijn er 84 meer dan het jaar ervoor. We hebben goed gekeken wat wij als ANWB kunnen betekenen om het tij te helpen keren.”

5x tips voor het onderhouden van je nieuwe fiets

Gefeliciteerd met je nieuwe fiets! Of je nu een sportieve racefiets, een trendy stadsfiets, een robuuste mountainbike of een snelle elektrische fiets hebt gekocht, het is belangrijk om goed voor je fiets te zorgen. Door regelmatig onderhoud te plegen en de juiste beschermingsmaatregelen te nemen, kun je de levensduur van je fiets verlengen en ervoor zorgen dat deze er altijd als nieuw uitziet. In dit artikel geven we je 5 waardevolle tips en inzichten over het netjes houden van je nieuwe fiets, zodat je er jarenlang plezier van kunt hebben.

Vijf redenen voor een fietsvakantie in eigen land

Ontdek verrassend veelzijdig Nederland Je ziet ze nu volop: fietsers met kleurrijke fietstassen en kaarten of een gps op het stuur. Fietsvakanties zijn populair. In 2021 ondernamen 3 miljoen Nederlanders zo’n 7,2 miljoen fietsvakanties in eigen land. Het is ook dit jaar een goede keuze, zeker met de gekte op de vliegvelden en files richting het zuiden. Twijfel je nog over jouw vakantie-invulling? We geven je vijf redenen voor een fietsvakantie in eigen land.

Dit is waarom de E-bike onverminderd populair blijft

Elektrische fietsen blijven onverminderd populair. Uit recent onderzoek blijkt dat steeds meer Nederlanders kiezen voor een e-bike als vervoermiddel. Dit is niet verwonderlijk, gezien de vele voordelen die een elektrische fiets biedt ten opzichte van een gewone fiets. In dit artikel kijken we naar de redenen achter de groeiende populariteit van e-bikes en wat dit betekent voor de fietsindustrie en het milieu.

Fietsen is gezond! De gezondheidsvoordelen op een rij

Fietsen is natuurlijk gezond. Het is de perfecte tijdsbesteding voor iedereen die graag in de buitenlucht beweegt en de spieren en het cardiovasculaire gestel wil versterken. Je hoeft hier niet per se elke dag urenlang voor op de fiets te zitten. Vaak zijn 30 tot 60 minuten al genoeg om je conditie te verbeteren. Bovendien heeft regelmatig fietsen deze positieve effecten:

Tips voor het veilig gebruiken van een fietshelm.

Jaarlijks gebeuren er veel ongelukken onder fietsers met hersenletsel als gevolg. Het dragen van een fietshelm verkleint de kans op hersenletsel met 60%. Wij bieden helmen voor iedereen, voor jong en oud, amateur tot prof, en de fietser die dagelijks naar het werk of school fietst.

De zonnebril is weer nodig!

Waarschijnlijk draag je tijdens het fietsen -vooral op zonnige dagen- een zonnebril. Logisch, want de felle zon in je ogen is heel vervelend. Kies tijdens het fietsen voor een lichtgewicht zonnebril met een goede pasvorm. Let ook goed op de glazen. In dit artikel geven wij vijf tips waar je bij je aankoop op moet letten.

Werkplaatsplanner

Contactgegevens

Routebeschrijving


Facebook


Financiering